Seneskedehindebetændelse på foden  

 

Seneskedehindebetændelse er en inflammationsreaktion, som medfører hævelse og irritation af seneskederne i fod/ankelregionen. Forandringerne som regel af midlertidig karakter og forsvinder efter nogle dage/uger, men i visse tilfælde bliver de kroniske og giver anledning til vedvarende gener. På foden ser man det hyppigst bag den indre eller ydre ankelkno.

 
     
   
     
   
     
 

Behandling:
Vil som oftest i første omgang bestå i gigtmedicin, evt. aflastning og bandage. Hvis dette ikke har effekt, kan man forsøge injektion af binyrebark i seneskeden, evt. ultralydsvejledt.
Hvis disse behandlinger ikke har effekt, kan det blive aktuelt operativt at fjerne seneskeden.

Før operationen:
vask fod- og ankelregion grundigt med sæbe og kontroller, at der ikke er sår på huden.
Ca. 1 time før operationen tages 1 g Panodil.

Operation:
Der lægges lokal bedøvelse i det aktuelle område, som regel enten bag inderste eller yderste ankelkno. Lokalbedøvelsen virker efter ca. 20 minutter. Den fortykkede og irriterede slimhinde fjernes, og eventuelle skader på senen repareres. Underhuden lukkes med opløselig tråd og huden med tråde, der skal fjernes. Der anlægges en komprimerende forbinding, som efter 3 dage som regel vil blive skiftet her i klinikken og erstattet med plaster.
Hvis forbindingen bliver gennemblødt eller våd lige efter operationen, skal den skiftes, evt. her i klinikken.
Efter operationen vil der i visse tilfælde være behov for en stabiliserende bandage, som man kan støtte på. Afhængig af indgrebet skal foden bandageres i 2-4 uger efter indgrebet.

Komplikationer:
kan ses, men er sjældne. Det drejer sig hyppigst om irritation/infektion.
Seneskedebetændelsen kan også i enkelte tilfælde komme igen.