|
Symptomer:
Det almindeligste symptom ved meniskskader er smerter i knæet. Smerterne vil ofte være lokaliseret til ledspalten, dvs. mellemrummet mellem lårbensknoglen og skinnebenet. Som følge af, at den ødelagte del af menisken kan gå i klemme i selve leddet, kan der opstå låsninger og en fornemmelse af klik i knæet. Ofte vil symptomerne veksle, dvs. man har perioder med relativt få smerter og perioder med mange smerter. Periodevis kan der også komme hævelse af knæet.
Skaden sidder hyppigst på den bageste del af indre menisk.
Behandling:
Mindre meniskskade heler helt af sig selv, men har man mistanke om meniskskade, bør man vurderes af læge. Såfremt symptomerne vedvarer ud over en måned, er det usandsynligt, at skaden heler op af sig selv, og der vil være behov for supplerende diagnostik, enten med MR-skanning eller kikkertundersøgelse.
Hvis sygehistorien, symptomerne og den kliniske undersøgelse giver en klar mistanke om, at det drejer sig om en meniskskade, vil man foreslå kikkertundersøgelse, hvor man samtidig har mulighed for operativ behandling af skaden. I tvivlstilfælde vil man foretage en MR-skanning før evt. kikkertundersøgelse.
Selve behandlingen vil bestå i, at man fjerner den ødelagte del af menisken. I enkelte tilfælde kan man sy menisken på plads igen.
Kikkertoperation er en lille operation og udføres i lokal bedøvelse.
På operationsdagen: Vask knæet grundigt med sæbe.
Behandling (kikkertoperation):
Knæet sprittes af, og der anlægges lokal bedøvelse to steder fortil på knæet og et sted på ydersiden af knæet. Efter anlæggelse af lokalbedøvelsen går der 20-30 minutter, før der er optimal effekt af lokalbedøvelsen.
Der lægges ½ cm snit fortil på ydersiden, hvorigennem man fører kikkerten, og et snit fortil på indersiden på ½ cm, hvor man fører instrumenterne ind. Kamerabillederne inde fra knæleddet kan, om man ønsker, følges på TV-skærme i operationsstuen. Som regel vil selve indgrebet vare ca. 15-20 minutter.
Huden lukkes med plastre, og der lægges en komprimerende, steril forbinding.
Patienten kan umiddelbart støtte på knæet, og kan tage hjem lige efter indgrebets afslutning.
Forbindingen skiftes efter 3 dage og herefter er det kun nødvendigt med almindelige plastre. Hvis forbindingen inden da bliver gennemblødt, skal den skiftes.
6-12 timer efter operationen vil følelsen i knæet komme igen. Vi anbefaler smertestillende medicin fast, min. de første 3 dage efter operationen.
Aktiviteterne efter kikkertoperation skal tilpasses symptomerne fra knæet. Man må påregne sygemelding nogle dage, dette selvfølgelig meget afhængig af, hvor fysisk krævende et erhverv, man har.
Såfremt det begynder at spænde i knæet, det bliver varmt, eller man får feber, kan klinikken kontaktes på et af de udleverede mobilnumre.
Aktiviteterne efter operationen skal tilpasses generne fra knæet og ved kontrolbesøget 14 dage efter operationen, bliver der udleveret et træningsprogram.
Komplikationer:
Da det drejer sig om et relativt lille indgreb, er komplikationer sjældne. Der kan komme en blødning/væskedannelse inde i knæet, som kræver en tapning af knæet. Det vil føles, som knæet bliver stort og spænder. I dette tilfælde skal klinikken kontaktes mhp. vurdering.
Der kan komme irritation, dvs. let rødme og hævelse af knæet, og behandlingen vil som regel være aflastning, evt. behandling med gigtmedicin eller binyrebark-injektion i knæet.
Infektioner er meget sjældne og ses i mindre en 1 promille af indgrebene. |
|